2019/10/26

چالش هوش Beaver

ایده‌ی برگزار کردن مسابقه‌ای با هدف ترویج علوم رایانه، برای اولین بار به‌ وسیله‌ی پروفسور ولنتینا دگینه، استاد دانشگاه ویلنیوس در کشور لیتوانی، مطرح شد. در حقیقت، این چالش انگیزه‌ای برای دانش‌آموزان در سراسر جهان ایجاد می‌کند تا به علوم کامپیوتر و تفکر رایانشی علاقه‌‌مند شده و کاربرد آن‌ را در زمینه‌های مختلف درک نمایند. چالش هوش Beaver  یک رقابت در حل مسئله است که تمرکز آن روی تفکر رایانشی و منطقی می باشد. سؤالات این آزمون الهام گرفته از عناوینی در علوم رایانه است ولی برای حل آنها تنها نیاز به مباحث ریاضی که تاکنون آموخته‌اید، دارید. دانشگاه واترلوی کانادا هر ساله چالش هوش Beaver را با هدف آشنا کردن دانش‌آموزان علاقه‌مند با مفاهیم علوم کامپیوتر و تفکر رایانشی در کشورهای مختلف به صورت آنلاین برگزار می‌کند. این آزمون توسط مجموعه نخبگان جوان برای مقاطع پنجم تا دهم برگزار می‌گردد. سؤالات بر اساس مباحث پیشرفته ریاضی مانند منطق، ترکیبیات، نظریه‌ی اعداد، نظریه‌ی گراف، نظریه‌ی بازی‌ها و … طراحی می‌شود.

تفکر رایانشی نیاز به داشتن دانش برنامه نویسی ندارد.

مثالی از تفکر رایانشی

به عنوان مثال اگر شما بخواهید برای دیدار دوستان خود به جایی بروید که قبلا نرفته اید لازم است مسیر خود را قبل از حرکت ترسیم کنید. ممکن است شما همه ی مسیرهای ممکن را در نظر بگیرید و از بین آن ها بهترین را انتخاب کنید، بهترین مسیر می تواند کوتاه ترین مسیر سریعترین مسیر و یا مسیری که در آن فروشگاه مورد علاقه تان قرار دارد باشد. سپس شما قدم به قدم جهت ها را دنبال می کنید تا به مقصد برسید. در این مثال بخش برنامه ریزی مانند تفکر رایانشی است و دنبال کردن جهت ها مانند برنامه نویسی است.

ویژگی‌های تفکر رایانشی

ویژگی‌هایی که تفکر رایانشی را تعریف می کنند عبارتند از:

  • تجزیه : شکستن یک مسئله ی پیچیده به بخش هایی که قابل فهم تر هستند.
  • تشخیص الگو: به تشخیص الگوها و نظم و انضباط داده ها می پردازد.
  • خلاصه سازی و فشرده کردن اطلاعات : فرآیند جداسازی و فیلتر کردن ایده ها و جزئیات خاص از بقیه جزئیاتی که تمرکز روی آن ها لازم نیست.
  • الگوریتم : دنباله ای از دستورالعمل های منطقی برای انجام یک کار.

چرا لازم است تفکر رایانشی تقویت شود؟

تفکر رایانشی در قرن ۲۱ توانایی است که بچه ها از زمانی که وارد مدرسه می شوند به آن احتیاج پیدا می کنند و با تقویت آن بچه ها بهتر می توانند در دنیایی مملو از تکنولوژی به عنوان مخترعان و نوآوران فعال ظاهر شوند . تفکر رایانشی بچه ها را با شیوه ای از تفکر آشنا می کند که می توانند با استفاده از آن مجموعه ای از مسائل را با روش های زیر حل کنند: موقعیت ها را به صورت کامل یا به عنوان بخش های متصل به یکدیگر مشاهده می کنند. مسئله ها به مسائل کوچکتر می شکنند تا به این ترتیب آن ها را حل کنند. ساختار اطلاعات را تجزیه و تحلیل و بررسی می کنند. و در نهایت از برنامه و تکنولوژی برای حل مسائل استفاده می کنند.

 

چالش هوش Beaver

چالش هوش Beaver علوم کامپیوتر را به دانش‌آموزان معرفی می‌کند. این چالش هرساله به گونه‌ای طراحی می‌شود که دانش‌آموزان بدون داشتن دانش و پیش‌زمینه‌ای درعلوم کامپیوتر قادر به پاسخگویی به سوالات آن باشند.

مخاطبین

دانش‌آموزانی که در مقطع ۶ یا پایین‌تر هستند و توانایی علمی شرکت در این چالش هوش را دارند، توصیه می‌شود که در چالش هوش مقطع ۵/۶ شرکت کنند.

دانش‌آموزانی که در مقطع ۸ یا پایین‌تر هستند و توانایی علمی شرکت در این چالش هوش را دارند، توصیه می‌شود که در چالش هوش مقطع ۸/۷ شرکت کنند.

دانش‌آموزانی که در مقطع ۱۰ یا پایین‌تر هستند و توانایی علمی شرکت در این چالش هوش را دارند، توصیه می‌شود که در چالش هوش مقطع ۱۰/۹ شرکت کنند.

 تاریخ برگزاری مسابقات 

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی تاریخ برگزاری مسابقات پاسکال، کیلی و فرما به جدول زمانبندی مسابقات مراجعه نمایید.

ساختار مسابقات

  • ۱۲ سوال چند گزینه‌ای با مجموع نمرات ۶۰ برای مقطع ۵/۶
  • ۱۵ سوال چند گزینه‌ای با مجموع نمرات ۹۰ برای مقطع ۸/۷ و ۱۰/۹
  • ۴۵ دقیقه
  • استفاده از ماشین‌حساب مجاز است.

محتوای علمی مسابقات

چالش هوش Beaver  مجموعه‌ای از سؤال‌های کوتاه و تعاملی که به‌صورت چندگزینه‌ای طرح شده‌اند را در بر‌می‌گیرد . این سؤال‌ها ارتباط تنگاتنگی با مفاهیم علوم کامپیوتر و بر تفکر محاسباتی و منطقی تمرکز دارند. سؤال‌ها به‌گونه‌ای طراحی می‌شوند که دانش‌آموزان  بتوانند بدون داشتن دانش و پیش‌زمینه‌ای در علوم کامپیوتر آن‌ها را حل نمایند. در واقع، این سؤال‌ها دانش‌آموزان را با جنبه‌هایی از تقکر رایانشی و مفاهیمی از علوم کامپیوتر مانند اطلاعات، محاسبات و پردازش داده‌ها و روش‌های الگوریتمی آشنا می‌کند بدون اینکه آن‌ها را با مسائل پیچیده درگیر نماید. برای آگاهی از موضوعاتی که سوالات چالش هوش Beaver بر اساس آنها طراحی می‌شوند به جدول تفکیک موضوعی مسابقات مراجعه نمایید.

آمادگی در مسابقات

دانش‌آموزان برای آمادگی در چالش هوش Beaver می‌توانند از خدمات متنوع مجموعه‌ی نخبگان جوان بهره بگیرند. این خدمات عبارتند از:

  • شرکت در آزمون انتخابی چالش هوش Beaver (هوش و خلاقیت)
  • حضور در دوره‌های چالش هوش شامل حل تشریحی سوالات شبیه سازی شده به همراه درسنامه‌های مرتبط با سوالات
  • حضور در دوره‌های جمع‌بندی چالش هوش Beaver  شامل حل تشریحی مسابقات سالهای اخیر
  • حضور در دوره‌های آموزشی آنلاین زبان تخصصی ریاضی در چهار سطح مختلف با هدف افزایش توانایی دانش‌آموزان در پاسخگویی به سوالات به زبان انگلیسی

نتایج و گواهی‌های مسابقات

در هر کدام از این مسابقات به شرکت‌کنندگان بر اساس رتبه‌ای که کسب می‌کنند، گواهی‌هایی به شرح زیر از طرف دانشگاه واترلو کانادا اهدا می‌گردد:

  • به هر دانش‌آموز گواهی شرکت در مسابقات (Participation) اعطا می‌گردد.
  • به دانش‌آموزی که جزء ۲۵ درصد برتر شرکت کنندگان مسابقات در ایران باشد، گواهی دانش‌آموز برتر (Distinction) اعطا می‌گردد.
  • اسامی برخی از دانش‌آموزان برتر در سطح بین‌الملل به‌ صورت آنلاین در سایت دانشگاه واترلو انتشار می‌یابد.

 

نتایج چالش هوش Beaver را می‌توانید از اینجا  دریافت کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی نحوه‌ی ثبت نام در مسابقات با ما تماس بگیرید.