در دنياي اطراف ما پديدههاي بسياري وجود دارند كه با اعداد بسيار كوچك بيان ميشوند. نظير شعاع الكترون. اكثر ما، در مورد اين اعداد،تصور درستي نداريم.(توجه داشته باشيد كه اندازهي الكترون خيلي كوچكتر از تصورات ماست. اگر بخواهيم آن را با ذرات غبار مقايسه كنيم، مانند اين است كه بخواهيم ذرات غبار را با كرهي زمين مقايسه كنيم.)
به عنوان مثال به ثانيه فكر كنيد. حتماً آن را كوچكتر از آن ميدانيد كه اتفاق مهمي در طول آن بيفتد. ولي در همين مدت بسيار كوتاه، اتفاقات جالب بسياري رخ ميدهند:قطار عادي كه در هر ساعت 36 كيلومتر سرعت دارد، در 001/0 ثانيه ، 1سانتيمتر جلو ميرود، هواپيما هم در 001/0 ثانيه، 10 سانتيمتر حركت ميكند. در اين مدت صدا 33 سانتيمتر و گلوله 70 سانتيمتر را پشت سر ميگذارند. زمين در اين مدت 30 متر حركت ميكند.
زمان رسيدن برق براي روشن شدن لامپ،از وقتي كه كليد آن را فشار ميدهيد خيلي كم تر از يك ميلي ثانيه است و در اين مدت،كيلومترها جلو ميرود. با نمونههايي كه بيان شد،ديگر اين جز كوچك زمان،غير قابل اعتنا نيست.اكنون پا را از “ميلي” فراتر گذاشته و به “ميكرو” ميرسيم يعني . در طول يك ميكرو ثانيه نيز ميتواند اتفاقات بسياري بيفتد،مثلا” اين كه نور در طول اين زمان بسيار ناچيز، 300 متر جلو ميرود و همين مطلب،ميكرو ثانيه را به زماني “قابل توجه” تبديل مي كند.
منبع:كتاب در پي فيثاغورث