ارشميدس دانشمند و رياضيدان يوناني در سال 287 قبل از ميلاد درشهر سيراكوز يونان به دنيا آمد و در جواني براي آموختن دانش به اسكندريه رفت. با اين حال بيش تر دوران زندگي خود را در زادگاهش گذراند و با فرمانرواي اين شهر(هيرون) دوستي نزديك داشت.وي توانست سطح و حجم جسمهايي مانند كره، استوانه و مخروط را حساب كند. او بنيانگذار دو دانش استاتيك و هيدرواستاتيك است و به علّت كشفيات بسيار اوست كه او را بزرگترين دانشمند يونان باستان ميدانند.
ارشميدس نمونهي كامل تصوري بود كه عامهي مردم از رياضيدانان بزرگ دارند. ارشميدس همانند نيوتن هنگامي كه مشغول محاسبات بود، خواب و خوراك را از ياد ميبرد. شايد معروفترين داستان زندگي او نيز مربوط به همين موضوع باشد: معروف است كه روزي از روزها ارشميدس به حمام ميرود، به محض ورود به آب متوجّه ميشود كه جسم او كه در آب غوطهور شده، سبك ميگردد. او با استفاده از اين موضوع موفّق به كشف قانون مشهور اجسام شناور گرديد كه بنابر آن هر جسم غوطهور در مايع، به اندازهي وزن مايع همحجم خود سبك ميشود.او كه از اين موضوع بسيار شادمان شده بود، در همان حالت از حمام خارج شده و در كوچههاي شهر فرياد ميكشيد: «اوركا، اورِكا» يعني يافتم، يافتم.
شايع شده بود كه زرگري كه بنا بود تاجي از طلا براي هيرون بسازد، مقداري نقره در تاج شاه وارد كرده است، پادشاه كه گويا تقلّب زرگر را حدس زده بود از ارشميدس براي حلّ اين مساله كمك خواست.
حتماً ميدانيد كه ارشميدس با استفاده از چگالي و قانوني كه به «اصل ارشميدس» موسوم شد،توانست تقلّب زرگر را برملا سازد.
وي از جمله كساني است كه توانست قوانين مربوط به اهرمها را كشف كند. او از اين يافته چنان بر سر ذوق آمده بود كه ادعا كرد: “نقطهي اتّكايي به من بدهيد تا زمين را جابهجا كنم” .
ارشميدس عادتهاي عجيبي داشت ،به طور مثال از هر زمين شني يا خاكي كه اندكي مرطوب بود به عنوان تخته سياه، براي رسم اشكال استفاده ميكرد. وي بسيار منزوي و گوشهنشين بود و عقايد خويش را فقط با افراد خاصي در ميان ميگذاشت. افرادي نظير اراتستن و يا كنون كه ارشميدس در جريان سفر به اسكندريه براي تحصيل با آنها آشنا شده بود.
ارشميدس هرگز از روشهاي غيرعملي يونانيان براي نمايش اعداد از علائم استفاده نكرد. بلكه براي خود دستگاه شمارشي اختراع كرد كه به كمك آن توانست اعداد بزرگ را بخواند و بنويسد. همچنين او روشهايي براي محاسبهي جذر تقريبي اعداد بهدست آورد. وي حتّي مدّتها قبل از رياضيدانان هندي با كسرها آشنا شده بود.
يكي از مهم ترين اتفاقات اواخر زندگي ارشميدس، حملهي سپاه روميان به سيراكوز بود. در جريان اين حمله، ارشميدس براساس قولي كه در زمان صلح به هيرون داده بود، به دفاع از شهر پرداخت. وي با به كار بردن قوانيني كه در رابطه با اهرمها و قرقرهها بهدست آورده بود يك دژ دفاعي عظيم در برابر حملات دشمن ايجاد كرد. با نزديك شدن كشتيهاي دشمن،منجنيقهاي عظيم ارشميدس به كار افتادند و در نهايت شكست سختي را بر روميان تحميل كردند امّا چه سود كه روميان مدّتي بعد كه اهالي شهر سيراكوز مشغول مراسم جشن بودند، به آنها حمله كردند و شهر را به تصرف خود درآوردند. ارشميدس كه در گوشهاي از شهر مشغول حل مساله بود، با ديدن سايهي سربازي روي شكلهاي خود از او خواست كه كنار برود و به او گفت:” دواير مرا پاك نكن”كه اين كار باعث خشم سرباز رومي شد و در نهايت،سرباز با شمشير خود به زندگي 75 سالهي اين پيرمرد بيدفاع پايان داد.
منبع:شرح حال رياضي دانان ايران و جهان